Uitgelicht project

Het summum van sereniteit

Het Hof van Eden is geen mythische plek, het bevindt zich gewoon in Antwerpen. Of toch bijna. Het gerenoveerde Augustinessenklooster ingericht door Vincent van Duysen in het voormalige militair hospitaal komt aardig in de buurt.

De site van het militair hospitaal in Antwerpen, een neoclassicistisch monument waar gedurende de twintigste eeuw gewonde soldaten verzorging kregen, werd enige jaren terug volledig gerestaureerd. Het resultaat: een groene voetgangerszone vol authentieke woningen en een chic restaurant in de kapel: The Jane. Echter, een van de meest spraakmakende delen van de site is het Augustinessenklooster. Deze rustplaats voor de verpleegster-zusters werd in 2018 getransformeerd tot een bijzonder oord van verstilling door niemand minder dan Vincent Van Duysen. De befaamde architect-designer creëerde er een hotel, een bar, een restaurant en een wellness met hemelse tuin.


Vincent Van Duysen schiep een waar minimalistisch totaalkunstwerk. Zo bedacht hij niet alleen de architectuur maar bijvoorbeeld ook het buitenmeubilair. De collectie heet August en werd in samenwerking met Serax gerealiseerd. Ieder meubelstuk van August ligt perfect in het verlengde van de sfeer van het oord. “Meubilair mag nooit om aandacht schreeuwen, het moet ongemerkt één worden met de omgeving”, zegt Vincent Van Duysen daar zelf over. De uitgebreide outdoor collectie is gemaakt uit licht aluminium en is bijzonder sober van vorm en kleur. Van Duysen koos voor zwart, zandkleur en eucalyptus groen.

De collectie August sluit naadloos aan bij Cena en Passe Partout, twee uitgepuurde serviescollecties die Van Duysen eerder voor Serax ontwierp. Wil je graag zelf de verstilling binnenhalen in huis en tuin? Ontdek de collecties van August, Cena en Passe Partout online.

Fotografie Robert Rieger